93 748 00 15

Club d' Esgrima

QUI SOM

El Club d'esgrima Sabadell/Jaume Viladoms, neix el gener de 2012. És la culminació d'un procés que s'ha anat gestant al llarg d'aquests darrers anys.

Per fer una mica d'història: des de 2002, any en què Elvira Lupascu, mestra d'esgrima arriba a Sabadell a través de la Federació Catalana d'Esgrima per promocionar aquest esport a la ciutat a través d'impartir classes a diferents escoles, un petit grup de nens i nenes comencen aquesta activitat, alguns tenien 7 anys, els més grans 10.

És amb el temps que aquests nens i nenes van adquirint tècnica i comencen a obtenir resultats esportius,Campionats de Catalunya, d'Espanya, lligues... Es genera, doncs un vincle molt estret entre la mestra, l'Elvira, i els seus alumnes.

Més endavant aquest grup es vincula al Club d'Esgrima de Sant Quirze, creat l'any 2007. Però aquest club decideix tancar portes a l’estiu del 2010. És a partir d'aquí que tot el bloc,ara sí, ja de nois i noies conjuntament amb l'Elvira comencen a pensar en crear un nou club a Sabadell, fet que es produirà el gener del 2012. En aquest entretemps, cal dir que el grup va ser acollit pel Gimnàs Malibú, lloc on han estat practicant l'esgrima el darrer any i al qual se li han pogut oferir títols nacionals i catalans.

 

 

QUÈ ÉS L' ESGRIMA?

L’esgrima és un esport. Potser un dels pocs esports que no requereix una fisiologia concreta, no et condiciona ni el pes ni l’alçada. Un esport on poden competir conjuntament persones amb discapacitats amb persones sense discapacitats físiques.

A més, l’esgrima valora la correcció i el respecte envers el teu contrincant.

L’esgrima combina la preparació física, la coordinació, la tècnica, la presa de decisions i l’estratègia.

Quan es pot començar a practicar l’esgrima? A partir del 6 anys i fins als 90 anys si el cos aguanta.

Com es practica? L’esgrima és un esport de combat, on s’enfronten dos esportistes, als quals anomenarem “tiradors” i al fet d’enfrontar-se en direm “assalt”. Ambdós tiradors han de portar a terme l’assalt al llarg d’una pista de 14 metres de llarg per 2 d’ample.

 

 

En què consisteix? Doncs a tocar-se l’un a l’altre amb una espasa, floret o sabre que és el nom que reben les tres modalitats d’armes.

 


I es poden fer mal? No, els tiradors van protegits amb una careta, una roba feta especialment per aquest esport i un guant a la mà armada. A més, la punta de l’arma i l’arma no tallen. La punta acaba amb un mecanisme en forma de botó que en fer contacte amb el contrincant envia un senyal elèctric que farà encendre un llum i així l’àrbitre podrà aturar l’assalt i donar el punt a qui ha tocat.

 

 

 

Abans hem parlat de floret, espasa i sabre, què són? Són les tres modalitats esportives de l’esgrima.

En què es diferencien? Es diferencien en la forma de l’arma i els llocs on els tocats són vàlids.

El Floret: Podríem dir que és la base de l’esgrima, és la primera arma que es va utilitzar com a modalitat esportiva. A molts països tothom s’inicia en aquesta arma i després alguns canvien a l’espasa o el sabre. En el floret el tocat és vàlid al tronc, si toques la careta, els braços o cames no obtindràs el punt. I si toquen tots dos al mateix temps? Puntuarà qui toqui en un lloc vàlid i porti la iniciativa en l’atac.

L’espasa: és la segona arma que es va afegir en la modalitat esportiva. En aquesta modalitat el tocat és vàlid a tot el cos des de la careta al peu, i no cal portar la iniciativa en l’atac, qui toca puntua. I si toquen tots dos al mateix temps? Doncs un punt per a cadascú.

El sabre: el tocat és vàlid a la caret, tronc braços i mans. I si toquen tots dos al mateix temps? Puntuarà qui toqui en un lloc vàlid i porti la iniciativa en l’atac.

 

 

 

 

 Vols més informació? Visita'ns